27 december 2007

Äntligen semlor


Enligt sången varar julen till påska, men däremellan kommer fasta. I södra Sverige går det undan och här håller man som bäst på att förbereda sig för fastetider. På konditori Gylles i Karlskrona bjuds det på semlor redan annandag jul. Enligt traditionen är det på Fettisdagen, som nästa år infaller den 5 februari, det är dags för provsmakning av de första semlorna.

Ursprungligen kallades semlan för fastlagsbulle eller hetvägg. Och före fastetiden passade man på att äta upp sig för att förbereda kroppen på den kommande avmagringen. Då var semlan matigare och kunde innehålla både kött eller fläsk. Jag som precis har hunnit svälja den sista biten av skinkan är supernöjd med att de nu bara fylls med grädde och mandelmassa. Sex stycken packas omsorgsfullt ner i kartong, för att avnjutas till eftermiddagsfikat. För vem kan motstå de första semlorna?

Det skulle vara roligt att veta om det finns fler ställlen i Sverige som har en tidig premiär på semlor?

Värt att veta om semlan

Namn:
kommer från latinets "simila", "det finaste vetemjölet".

Ålder: cirka 500 år.

Ursprung: Tyskland/Danmark.

Släktingar: wienerbrödsbullar (Danmark) berlinermunkar (Tyskland).

Hur den ska ätas: med eller utan varm mjölk.

Kuriosa: anklagades för att ha varit orsaken till kung Adolf Fredriks död. I dag vet man dock att konungen dog av en stroke.

Hämtat ur DN 21 jan 2007

Inga kommentarer: