09 november 2007

Sött efter Mårten Gås


Det är väl äppelkaka som ska ätas efter gåsen? Att svartsoppan är det som gäller före är jag helt säker på. Som smålänning finns det inte någon Mårtentradition i mitt kök, men jag säger inte nej tack till en bit kaka. Den här gjordes på landet när vi saknade pajform och blev snyggare än väntat. På toppen några nyttiga blåbär från mammas påsar. Supersmarrigt.

Äppelkaka utan pajform

2 dl dinkelsikt (vetemjöl)
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

3-4 äpplen
1 dl råsocker
saften från en citron
3 msk råsocker, att strö på innan gräddning
1 dl blåbär
2-3 msk vatten

Knåda ihop pajdegen och låt den vila i kylen en stund. Under tiden skalas och klyftas äpplena.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, råsocker och citronsaft och låt koka på svag värme i en kvart. Ta upp äpplen och låtdem svalna under tiden som sockerlagen kokar vidare och reduceras till en tredjedel. Kacla ut pajdegen tunnt, om man lägger den mellan två bakplåtspapper går det mycket enklare. Lyft över det undre pappret med degen på till en bakplåt.Lägg på äpplena i mitten av degen, lägg på blåbär, häll över sockersirapen och strö på det extra sockret. Vik upp degkanterna och grädda i ugnen i ungefår 30-40 minuter. Vaniljsås eller vaniljglass och vi fyra åt upp till sista smulan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, så gott! :D

Anonym sa...

Åh, så gott! :D