01 november 2007

Snabba kok för korta dagar


Nix pix, här blir det inget långkok även om redaktionen på Taffel.se blir lyckliga när det långlagas (har precis fått deras första nyhetsbrev som känns väldigt spännande). Jag vill att det ska gå snabbt, så långa kok är inte min bästa gren. Även om det som har fått puttra länge blir extra gott. Jag hittar andra vägar dit. Den här grönsaksröran är ett bra smakprov på ett kort kok. Lammfärsbullar med parmesan görs under tiden och gremolatan tar stavmixern hand om. Skalat och rullat på 30 minuter. Det är favoritmat.

Lammfärsbullar med grönsaksröra och gremolata

600 g lammfärs
1 ägg
1-2 pressade vitlöksklyftor
parmesan skuren i små fyrkanter

Grönsaksröra
1 stor rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk färsk eller torkad rosmarin
1 msk balsamvinäger
5 dl lantbuljong
1 burk cocktailtomater
2 skivade morötter
4- 5 tärnade potatisar av fast sort

Gremolata

Skär rödlöken i mindre bitar. Fräs den i olivolja tillsammans med vitlök och rosmarin tills den mjuknar något. Häll i tomater, lantbuljong, morotslantar, potatis och balsamvinäger. Salta och peppra. Nu får det puttra i 30 minuter tills allt annat är klart. Ett kort kok och under tiden: Blanda samman färsen, salt och peppar efter behag. Gör ovala bullar och tryck in en parmesanbit i varje bulle. Dags för stekpanna och lite svagare värme, så att parmesanen hinner smälta. Gremolatan blir lite slätare när stavmixern gör den, men det är helt okej för mig. Ha en skön kväll.


Inga kommentarer: