13 november 2007

Bästa skolmaten


Hemgjord falafel smaksatt med spiskummin, curry och vitlök, serverad med en kryddig tomat- och rotsakssås och Köttfärslåda med ajvar, squash och chili tog hem förstapriset i Stockholms Citys tävling om bästa skolmaten. Det är Karina Gummesson och Karin Berglund som gör barnen mätta och glada på musikskolan Lilla Akademien i Vasastan. Mycket smaker, långt ifrån slätstruket, sönderkokt och okryddat. Eftersom jag vill få till en förbättring av maten i barnens skola måste jag ringa och fråga hur de bär sig åt.

Hej Karina, hur gör ni för att få barnen att äta maten?
Det sämsta argumentet från skolköken är att "barn äter inte sån mat". Barn äter visst av nyheter om man ser till att ge dem tid, valmöjlighet och är aningen kreativ i presentationen.

Har ni några specialtips?
Uthållighet och en långsam invänjning. Att inte laga så mycket av det nya och alltid se till att det finns fler alternativ att välja på.

De minsta barnen brukar ju vara känsliga för nyheter, hur löser ni det?
Det stämmer, små barn vill gärna ha rena smaker. Gör vi en köttgryta så är det en mildare kryddning som serveras till de små. Till de äldre kan vi lägga till både någon ingrediens och mer kryddor, samma gryta men med två olika styrkor. På salladsbordet finns olika röror och grönsaker. Broccoli, vitkål, brysselkål och morot i bitar uppskattas mer av de yngre.

Det verkar ju inte så svårt, utan handlar mer om engagemang och uppfinningsrikedom. Själv tänker jag testa hemgjord falfel på barnen. Här är receptet från Karina beräknat för ungefär fyra personer.

Vinnarfalafel smaksatt med spiskummin, curry och vitlök

250 g kikärtor som legat i blöt under natten
1 gul lök
1-2 ägg
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk curry eller paprika
1/2 dl finhackad persilja

Kikärtorna ska bara ligga i blöt, inte kokas. Skär löken i bitar, häll av kikärtorna och kör mixa samman med stavmixer eller i matberedare. Blanda i äggen och kryddorna, eventuellt lite ströbröd. Forma till små biffar och stek i olivolja tills de fått fin färg.

Serveras med en kryddig tomat- och rotfruktsröra med palsternacka, morötter och zucchini. Låt röran puttra länge och smaka av med ingefära, koriander och lite kokosmjölkpulver eller kokosmjölk. Jag kompletterar med pitabröd och myntayoghurt och lovar att återkomma med vad den unga smakpanelen tyckte.

Här kan du se veckans meny på Lilla Akademien. Grattis alla elever som får den här maten till lunch.

1 kommentar:

lina sa...

Tänk om alla skolor kunde ha det så där bra:)