05 september 2007

Fisksoppa de luxe


På Kattresan, barnens älskade dagis, lagar "fröknarna" fantastisk mat. Allt är hemlagat och mycket är ekologiskt. Soppa står på menyn en gång i veckan, vilket har gjort det till en favorit även hos mina barnen. I kväll blir det fisksoppa i en lite lyxigare version med scampi. Ursprungsreceptet står Anna Bergenström för och jag har som vanligt ändrat lite.

Fisksoppa de luxe


500 g filé av hoki eller lax
300 g scampi eller räkor (kan uteslutas helt)
1 hackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
5 råa potatisar i bitar
2 stora morötter i bitar
1 liten fänkål i strimlor
1 burk krossade tomater eller tomatsås
1 1/2 liter vatten
3-4 msk lantbuljong (2 msk motsvarar en buljongtärning)
färsk timjan
saften av en 1/2 apelsin


Fräs lök, vitlök, fänkål, potatis och morot i olivolja några minuter. Häll i vatten lantbuljong och tomatsås. Lite salt och peppar. Låt allt koka i ungefär 20 minuter eller till potatisen är nästan klar. Skär fiskfiléerna i stora bitar och lägg i dem.
Låt sjuda i cirka 5 minuter. Nu är det dags att lägga i scampin och smaka av soppan med den pressade apelsinsaften, färsk timjan och kanske lite mer salt och vitlök.
Jag brukar servera med en klick medelhavsyoghurt blandat med pressad vitlök och lite olivolja. En slags fuskaioli. Slurp.

Inga kommentarer: