15 augusti 2007

Kräv matro inför skolstarten

Att äta lunch redan klockan 10.30, ha mindre än 30 minuter på sig för att både köa, ta mat och slutligen försöka hitta någon sittplats. I en bullrig och slammrig miljö. Så ser lunchsituationen ut för väldigt många skolbarn idag. Hur många av oss vuxna skulle acceptera motsvarande situation?
Hela sex av tio elever uppger att det är stressigt, trångt och bullrigt under skollunchen. Undersökningen är gjord av braskolmat.se. 4000 elever runt om i landet har satt betyg på sin skolmat. I en värld där vi pratar om vikten av att äta rätt är det verkligen nedslående att se hur skolan hanterar matfrågan. Det är kanske inte så konstigt att barnen inte orkar och att det blir stökigt och bråkigt. Jag blir förbannad och det upprör mig extra mycket eftersom situationen är precis så här på barnens skola. Där tog man helt ofattbart bort den schemalagda lunchen för de allra minsta barnen. Vi föräldrar ilsknade till, protesterade och skolledningen blev tvungen att ändra sitt beslut. Snart är det dags för skolstart. Kräv att man schemalägger skollunchen och ger barnen matro.

Det finns ljus i mörkret och Carola Magnusson är verkligen en stor inspiratör när det gäller sättet att se på skolmat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sånt här slogs vi för/mot när barnen var mindre och även när de gick i högstadiet. Då kunde lunchen ena dagen vara jättetidig och nästa dag jättesen. Och vid den sena lunchen var potatisen alltid kall, många gånger var maten slut och ersattes av snabbvärmda köttbullar till de kalla potatisarna.
Maten på gymnasiet var ett himmelrike med färskt bröd, väl tilltagen salladsbuffé och ett par rätter att välja på och mat som var varm.
Vad får skolorna att tro att barnen ska acceptera stökiga lunchmiljöer och dålig mat?

Ninna sa...

Tyvärr så är det allt för många skolor där situationen är just så här. Men jag tror att förändringsvindar blåser och flr parter bidrar aktivt för att få till en förändring. Men det krävs att vi föräldrar protestera och att barnen gör sin röst hörd. Det finns bra exempel på www,braskolmat.se, där barnen själva har gått ut i protestaktioner och fått till en förändring.