01 juli 2007

I väntan på värmen, het aioli


Beslutet att vi inte ska åka till Medelhavet den här sommaren börjar kännas som ett stort risktagande. Jag lusläste reseannonserna i morse. 25 grader, bad som inte gör kroppen ännu stelare, frukost, lunch och middag utomhus. Jag kan tänka mig vilket resmål som helst. Men oj, nu börjar det bli en nyans av blått på himlen. Kanske blir det utelunch ändå.

Grillade kycklinglår med jalapeno-aioli


800 g kycklinglår

1 pressad lime
1 msk riven ingefära
2 vitlökar
2 msk olivolja
1/2 tsk honung

1 vitlök
2 äggulor
2 dl olivolja
1/2 dl mynta
1 dl koriander (kan bytas mot basilika om man inte gillar koriander)
1 grön jalapeno
1/2 pressad lime


Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i kycklinglåren och låt det stå i en timme.
Se till att alla ingredienserna till aiolin är rumstempererade innan du börjar. Lägg äggulan och den pressade vitlöken i en skål som det är lätt att röra runt i. I början måste man tillsätta oljan droppvis och röra hela tiden, så att oljan verkligen tas upp av gulorna. Därefter kan man börja hälla i en stråle, men fortfarande under ständig omrörning. Mixa de färska örterna med urkärnad och finstrimlad jalapeno och limesaft. Blanda ner örtmixen i aiolin och smaka av med lite salt.

Extrasmart: Om man vill ha kycklingen på spett så grilla som vanligt och sätt i spetten efteråt. Inga brända spett och mycket enklare grillning.

Inga kommentarer: