04 juni 2007

Smaka kaka


Mina barn gillar att vara med i köket. Det handlar om allt från att blanda ihop hiskliga smakkombinationer som sallad med morötter, sesamfrön, olivolja och oboypulver, till mer användbart, att rulla köttbullar eller favoriten "smaka kaka". Den sista innebär att man smakar av sockerkaksmeten så pass mycket att själva kakan i färdigt skick blir ganska liten. En lite större väldigt god äppelkaka, gjord direkt i kastullen får man om man gör så här:

150 g smör
150 g riven mandelmassa
rivet skal av 1 citron

1 1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg
3 dl vetemjöl ( obs! inget bakpulver)
3 äpplen

1/2 dl hackade valnötter


Smält smöret i en normalstor kastrull och låt det svalna lite. Blanda ner socker, vaniljsocker och äggen direkt i kastrullen. Rör om och fortsätt med mandelmassan, citronskalet och sist vetemjölet. Bred ut smeten i en smord kakform, (cirka 20 cm i diameter). Stick ner äppel- klyftor och grädda ganska långt ner i 175 graders ugn i cirka 30 minuter. Strö över nötterna när kakan är färdig.

Inga kommentarer: