01 juni 2007

Fredagsmiddag på en kvart


Det här är precis så mycket som jag orkar prestera en fredagkväll. En risoni, pasta som ser ut som riskorn, med gremolata (låter komplicerat men är superenkelt) och chevré. Pastan lagas som risotto, men det går mycket snabbare. 11 minuters koktid stod det på paketet och det enda jobbiga är att den kräver ständig omrörning. Men å andra sidan kan man ju passa på att spänna musklerna och hoppas att det ger snyggare överarmar. Detta gälller för 4 personer:

1 finhackad scharlottenlök
4 dl risoni

8 dl lantbuljong (eller höns)

100 g smulad chevré


Gremolata
1 knippa finhackad persilja
2 msk rivet citronskal

2 finhackade vitlökar

1 dl olivolja

salt och peppar

Mixa alla ingredienser till gremolatan. Klart. Fräs löken mjuk i lite olivolja, häll i risonin och hälften av buljongen. Koka på svag värme och rör om hela tiden. Späd med mer buljong allteftersom. Förutom rörandet så är det viktigt att smaka av så att inte pastan blir överkokt.
Avsluta med att blanda ner smulad chevré och eventuellt lite salt och peppar. Tillbehör: gremolata, grillad lammentrecote och sallad.

Inga kommentarer: